شاید این سوال برای شما پیش بیاید که تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در چیست ؟ باید گفت که آنژیوگرافی یک روش تشخیص برای افراد می باشد اما آنژیوپلاستی یک روش درمانی برای افراد بیمار می باشد که همان زمان با استفاده از روش آنژیوگرافی برای افراد قابل انجام می شود ، در این عمل جراحی با استفاده از یک سیم بسیار باریک به ضخامت مو وارد رگ های کرونر می شود و بر روی این ریل های باریک نخست بالن و بعد از آن استنت عبور داده می شود و با اتساع بالن ، استنت ( فنر ) به دیواره های رگ چسبیده می شود و موجب باز شدن رگ قلب می شود که از تنگی مجدد رگ قلب را تا 95 درصد جلوگیری می شود .
این دو روش ممکن است که دو اصطلاح پزشکی ترسناک برای افراد به نظر برسد اما باید این نکته را بدانید که این دو فرآیند پزشکی در برخی از موارد شما را از بسیاری خطرات جدی قلب و همچنین انجام بسیاری از جراحی های سنگین قلبی در امان نگه می دارد ، اما باید بدانید که تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در چیست ؟ در طول انجام این عمل ها که احتمالا شما تحت بی هوشی قرار گرفته اید پزشک متخصص با یک سوزن را وارد شریان کشاله ران می کند و ماده کنتراست خاصی که همان “کنتراست مدیوم” نام دارد را از طریق یک لوله بسیار نازک به نام کاتتر تزریق خواهد کرد که هر شکل و یا نا هنجاری احتمالی در رگ های خونی افراد را کاملا برجسته می کند ، آنژیوگرافی یک روش کاملا بدون درد و ایمن می باشد که ظرف مدت دو ساعت با موفقیت برای افراد به اتمام می رسد ، همچنین در صورت نیاز و تشخیص متخصص قلب و عروق استنت گذاری های قلبی انجام می گیرد .
تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی
از آن جایی که بسیاری از افراد آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را با هم اشتباه می گیرند ما به تعریف هر کدام از آن ها به صورت جداگانه پرداخته ایم تا تفاوت آن ها را هر چه بهتر درک کنید .
اگر یک فردی به آنژین و یا همان درد قفسه سینه و یا به بیماری های عروق کرونر که در آن عروق بسیار باریک می شوند مبتلا می باشد آن فرد بیشتر در معرض ابتلا به برخی از بیماری ها مانند میوکاردیت و یا سکته های قلبی قرار می گیرد ، پزشک متخصص شما ممکن است که روشی را برای شناسایی بهتر مشکلات قلبی و عروق به شما توصیه کند که این آزمایش آنژیوگرافی می باشد .در حقیقت نیز این روش معاینه عروق خونی می باشد که می تواند انسداد گردش خون را در عروق قلبی به خوبی مورد بررسی قرار دهد ، در این آزمایش با استفاده از یک ماده رادیواکتیو مورد استفاده قرار می گیرد تا ضمن تهیه اطلاعات دقیق تر در مورد عملکرد قلب ، میزان اکسیژن قلب و همچنین فشار خون ، مسیر های رگ های خونی را نیز در این آزمایش دیده می شود .
این آزمایش معمولا با استفاده از بی حسی های موضعی و یا آرام بخش برای افراد انجام می شود ، پزشک متخصص سوزنی را در شریان های کشاله ران فرد بیمار وارد می کند و از این طریق یک لوله نازک که به نام سوند می باشد ماده رنگی مخصوصی را تزریق می کنند که این ماده هر گونه نا هنجاری ها و مشکلات احتمالی که در رگ های خونی را به خوبی برای شما نشان می دهد . به طور کلی این آزمایش برای افراد کاملا بی خطر و بدون درد می باشد ، عوارض احتمالی آنژیوگرافی در افراد کانند کبودی و یا درد در نواحی کشاله ران بعد از گذشت چند هفته کاملا برطرف خواهد شد ، با این وجود این عمل می تواند به دلیل ماده شیمیایی که به بدن افراد تزریق می شود شما را دچار سرگیجه و یا واکنش های آلرژیک به ماده ای به نام رادیو اکتیو ، سکته قلبی ، تنگی نفس و آسیب های کلیوی شود ، در بسیاری از موارد این عوارض در افراد موقتی می باشد و کاملا قابل درمان می باشند .
معمولا این آزمایش در برخی از مواردی برای افراد انجام می شود که فرد بیمار دچار آنژین شده باشد و برای شناسایی بیشتر انسداد عروق که می تواند موجب سکته مغزی و یا قلبی شود به کار می رود ، همچنین این آزمایش برای بررسی بهتر روش های تهاجمی برای رفع عروق کرونر باریک و یا مسدود و همچنین تشخیص برخی از بیماری های عروق محیطی و همچنین تشخیص انسداد خون سازی به ریه ها و کلیه ها که موجب آمبولی ریه می شود مورد استفاده قرار می گیرد .
ممنون که ما را تا اینجای مقاله تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی همراهی کردید در ادامه نیز با ما همراه باشید تا شما را با عوارض آنژیوگرافی آشنا کتیم .
عوارض آنژیوگرافی
عوارض این تست معمولا کبودی و یا ایجاد زخم در طول گذشت چند هفته می باشد ، همچنین آنژوگرافی می تواند چندین عوارض جدی را مانند واکنش منفی به ماده ای به نام کنتراست ، سرگیجه و یا تنگی نفس ، حمله های قلبی و یا آسیب های کلیوی به دلیل خونریزی را داشته باشید که در بسیاری از موارد حتی این عوارض جانبی جدی کاملا مربوط به آنژیوگرافی هم برای افراد کاملا موقتی و قابل درمان می باشد ، آنژیوگراقی معمولا در افراد بیمار مبتلا به آنژین برای شناسایی شریان ها (آترواسکلروز) که می تواند موجب حمله و یا سکته های قلبی شود صورت می گیرد ، این آزمایش برای برنامه ریزی روش های تهاجمی برای گشاد کردن رگ های خونی مسدود شده و یا باریک شده برای شناسایی بیماری های شریانی محیطی و تشخیص انسداد در خونرسانی به ریه ها و کلیه ها که می تواند موجب به آمبولی ریه نیز شود استفاده می شود .
چه افرادی باید تحت آنژیوگرافی قرار گیرند؟
زمانی که بعد از معاینات بالینی نوار قلب و همچنین روش های پیشرفته تری مانند تست ورزش ، استرس اکو ، سی تی آنژیو ، اسکن هسته ای قلب ، احتمال قابل توجهی برای تنگی عروق کرونر به افراد داده می شود که از آنژیوگرافی به عنوان یک روش قطعی تشخیص بیماری های عروق کرونر مورد استفاده قرار می گیرد ، همچنین باید بدانید که طی تمامی این مراحل برای تثبیت احتمال بالای بیماری لازم نمی باشد .
گاهی اوقات یک شرح ساده بیانگر یک احتمال بسیار بالا برای وجود یک بیماری در افراد است ، شما مافی است که مرد میانسالی را به پزشک متخصص اظهار کد که در ماه های گذشته در بالا رفتن از طبقات منزل خود دچار افسردگی و یا سوزش در پشت جناق سینه اش می شود ، این افراد به احتمال 95 درصد دچار تنگی های شدید عروق کرونر هستند و باید هر چه سریع تر تحت آنژیوگرافی قرار بگیرند .
آنژیوپلاستی چیست ؟
این روش برای باز نمودن انسداد شریانی مورد استفاده قرار می گیرد ، پزشک متخصص با کمک اشعه های ایکس خاصی را که مجهز که به یک بالون می باشند که قابلیت باد کردن را دارند با سیم از میان محل انسداد هدایت می کند و بعد از آن در قسمت های مسدود شده شریان بالون را باد می کند تا شریان را به طور کامل باز کرده و موجب از بین رفتن انسداد نیز شود ، بعد از آن در حالی که سیم در جای خود در نواحی درمان شده نگه داشته می شود باد بالون به طور کامل تخلیه و جدا می شود و بعد از آن برای ارزیابی دقیق نتیجه رنگی را به داخل عروق تزریق می کنند ، در صورت درمان جریان های خون و همچنین انسداد کمتر از 30 درصد درمان این روش برای افراد با موفقیت می باشد ، اگر رگ قلب به ظور قابل توجهی باریک می باشد قرار دادن استنت ها ممکن است که یک قدم بعدی برای افراد باشد .
با توجه به شدت انسداد های تشخیص داده شده در این آزمایش به دنبال آنژیوگرافی ، پزشک جراح و پزشک معالج شما ممکن است که تصمیم بگیرند که یک عمل آنژیوپلاستی را بر روی عروق خونی انجام دهند تا از عمل های جراحی بزرگ قلبی برای افراد جلوگیری کنند . آنژیوپلاستی نیز مانند آنژیوگرافی سوند مخصوصی را در عروقی که مسدود شده اند پیدا کرده اند قرار می گیرد و پزشک جراح یک بادکنک بادی را در طول انسداد رگ قرار می دهد ، این بادکنک ها حاوی فشار آب می باشند تا میزان فشار خون جمع شده را در دیواره های رگ کمتر کنند ، بادکنک موجب می شود که انسداد کمتر شده و دوباره خون در رگ جریان پیدا کند ، این روش درمانی معمولا به آنژیوپلاستی بالون معروف می باشد ، در برخی از مواقع در آنژیوپلاستی ممکن است که نیاز به برداشتن انسداد نیز وجود داشته باشد .
در صورتی که در این روش با موفقیت انجام نشد پزشک جراح ممکن است که از استنت استفاده کند که یک مفتول فلزی و یا جنس دیگری از استنت برای باز نمودن شریان در محل باریک مورد استفاده قرار می گیرد ، استنت هایی که در پا مورد استفاده قرار می گیرد از آلیاژ نیکل -تیتانیوم (نیتینول) ساخته شده است ، این استنت ها در برابر لگد زدن بسیار مقاوم بوده و کاملا انعطاف پذیر می باشند .
همانند آنژیوگرافی ، روش آنژیوپلاستی یک روش کاملا ایمن با حداقل عوارض جانبی برای افراد می باشد ، با این وجود در فرآیند آنژیوپلاستی خطر آسیب رساندن به رگ های خونی بسیار وجود دارد و در برخی از موارد بسیار نادر نیز فرد نیاز به جراحی های اورژانسی دارد ، در این روش ممکن است که عبور از یک رگ باریک و مسدود امکان پذیر نباشد ، همچنین ممکن است در زمان استفاده از استنت مجددا رگ مورد نظر مسدود و یا باریک و در برخی از موارد بیمار دچار سکته های قلبی یا مغزی و یا همچنین مشکلات کلیوی و یا آریتمی شود .
تا اینجای مقاله تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی شما درک بهتری از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی دارید و به راحتی می توانید تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را درک کنید در ادامه نیز با ما همراه باشید تا شما را با خطرات آنژیوپلاستی آشنا کنیم .
خطرات آنژیوپلاستی
خطرات روش آنژیوپلاستی نسبت به عمل جراحی بای پس که برای باز کردن سرخرگ های مسدود شده انجام می شود روشی کم خطر تر و کم تهاجمی تر می باشد اما به هر حال باید به این نکته توجه داشت که این روش درمانی نیز ممکن است عوارض و خطراتی را برای افراد به همراه داشته باشد که این خطرات شامل موارد زیر می شود .
- لخته شدن خون : بعد از انجام آنژیوپلاستی ممکن است که لخته های خون در داخل استنت تشکیل شوند که ممکن است این لخته ها مجددا سرخرگ ها را مسدود کرده و موجب بروز حمله های قلبی شود .
- تنگ شدن مجدد سرخرگ ها : در صورتی که عمل جراحی آنژیوپلاستی را بدون استفاده و جایگذاری استنت انجام شود ممکن است که احتمال گرفتگی مجدد و تنگ شدن آن نیز وجود داشته باشد و استنتن ها برای کاهش خطر و گرفتگی مجدد سرخرگ ها به وجود بیاید .
- خونریزی : فرد بیمار ممکن است که در محل ران و یا بازو که روند در آن ها قرار گرفته است دچار خونریزی شوند .
از دیگر خطرات احتمالی که برای افراد بسیار نادر می باشد و در طی جریان آنژیوپلاستی ممکن است برای افراد اتفاق بیافتد شامل موارد زیر می باشد :
- حمله قلبی
- آسیب دیدگی
- مشکلات کلیه
- سکته مغزی
- ضربان نامنظم قلب
بعد از انجام آنژیوپلاستی به افراد توصیه می شود که حتما موارد زیر را رعایت کنند :
- عدم مصرف سیگار
- کم کردن مقدار کلسترول
- سلامت وزن
- کنترل بیماری های دیگر مانند دیابت و فشار خون بالا
- انجام ورزش و فعالیت های بدنی
عوارض آنژیوپلاستی
عوارض دیگر آنژیوپلاستی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- باریک شدن رگ هایی که با باز کردن آن ها با استفاده از بالون علی رغم تلاش های بسیار برای افراد غیر ممکن است باشد .
- گرفتگی دوباره رگ ها دقیقا در زمانی که از استنت ها استفاده نشده باشد .
- حمله های قلبی
- مشکلات کلیوی
- ضربان قلب نامنظم
اگر شما جزو افرادی هستید که از چندین انسداد در رگ های قلبی خود رنج می برید و یا مبتلا به بیماری های دیگر مانند دیابت هستید پزشک متخصص ممکن است عمل جراحی بای پس شریان کرونری را به شما توصیه کند که در آن یک رگ خونی از دیگر قسمت های بدن شما به طرف محل مسدود شده شریان هدایت می کند و بعد از انجام موفقیت آمیز عمل جراحی آنژیوپلاستی ریکاوری معمولا برای افراد یک ساعت طول می کشد که شما بعد از آن می توانید از بیمارستان مرخص شوید .
کاربرد آنژیوپلاستی در عروق کرونری
به طور کلی امروزه روش درمانی خون رسانی در سرخرگ های قلبی به دو صورت برای افراد صورت می گیرد ، یکی از این روش ها شامل روش مداخله ای ماورایی پوستی کرونری می باشد که توسط پزشک جراح قلب برای افراد انجام می گیرد ، این روش درمانی به اصطلاح همان فنر و یا بالون زدن نامیده می شود که در این روش رگ کاملا مسدود شده و از طریق بادکنکی به نام بالون که در نوک کاتتر در داخل عروق قرار گرفته شده است اتساع پیدا گرده و به مدت چند ثانیه در همین حالت نگه داشته می شود که در این زمان و در زمان اتساع رگ ها به خوبی باز می شود و برای جلوگیری از مسدود شدن رگ ها وسیله را با ناک استنت که به شکل فنر است داخل رگ های مسدود شده قرار گرفته می شود .
این عمل جراحی ، توسط پزشک متخصص قلب و عروق ، در اتاقی به نام بخش آنژیوگرافی و کاتتریسم قلب ، برای افراد انجام می شود . عمل جایگذاری استنت بر خلاف عمل جراحی بای پس در عروق کرونر ، روشی با حداقل تهاجم برای افراد به حساب می آید و در این عمل جراحی ، هیچ گونه جراحت و یا بریدگی برای افراد صورت نمی گیرد. این عمل معمولا با بیهوشی خفیف و یا بی حسی موضعی ، انجام می شود.
بعد از آنژیوپلاستی
این عمل جراحی برای افراد حدود 45 الی 2 ساعت برای افراد طول می کشد و افراد باید بعد از اتمام آنژیوپلاستی و برداشتن کاتتر ، پرستاران و یا پزشکان متخصص با اعمالی فشاری بر روی دست و با استفاده از دستگاه های مخصوص که برای اعمال فشار هستند به مدت 20 دقیقه و یا شاید هم بیشتر در محل ورود کاتتر جلوی خونریزی را بگیرند و بعد از انجام این کار محل را بانداژ کنند .
در برخی از موارد ممکن است که تا زمانی که داروی آرام بخش در بدن شما هنوز هم وجود دارد کمی احساس خواب آلودگی کنید و ممکن است که از شما درخواست شود که بعد از انجام این عمل جراحی حدود 8 ساعت فقط استراحت کنید و دراز بکشید ، یک پرستار نیز باید به صورت مرتب قلب و فشار خونتان را کامل بررسی کرده و همچنین محل ورود کاتتر را به طور کاملا مرتب از نظر نشانه های خونریزی بیش از حد و همچنین صدمه به خونرسانی سرخرگ ها کنترل کنند که ممکن است بعد از انجام آنژیوپلاستی یک الی 2 روز در بیمارستان بستری باشید .
کلام آخر
از این که ما را تا آخر مقاله تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی همراهی کردید از شما سپاس گزاریم همچنین اگر نظر و یا پیشنهادی در زمینه تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی دارید ممنون می شویم که با ما نیز در میان بگذارید .