مراقبت های بعد از آنژیوگرافی

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی

به طور کلی داشتن آگاهی های لازم نسبت به شرایط بعد از درمان آنژیوگرافی و همچنین اطلاع از مراقبت های بعد از آنژیوگرافی به روند بهبود فرد بیمار سرعت بسیاری می بخشد ، در طی انجام این روش از یک ماده حاجب پرتونگاری برای افراد استفاده می شود ، این ماده چیزی شبیه به رنگ می باشد که با استفاده از پرتو های ایکس کاملا آشکار می شود ، ماده حاجب به رگ های خونی قلب افراد تزریق می شود و بعد از آن با استفاده از دستگاه های پرتو ایکس به سرعت یک سری از تصاویر آنژیوگرام از قلب فرد بیمار گرفته می شود.

افراد با نکات مراقبت های بعد از آنژیوگرافی می توانند به راحتی هر چه تمام دوران نقاهت و بهبودی را بدون هیچ مشکلی پشت سر بگذارند و از عوارضی مانند تپش قلب ، لخته ، کبودی ، ورم محل ورود کاتتر جلوگیری کنند ، در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با مراقبت های بعد از آنژیوگرافی آشنا کنیم ممنون می شویم که ما را تا آخر این مقاله همراهی کنید .

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی چیست ؟ آنژیوگرافی قلب یک نوع آزمایش است که بیشتر برای تشخیص گرفتگی های سرخرگ کرونری صورت می گیرد ، در صورتی که فرد بیمار دچار گرفتگی های عروقی ناپایدار شده باشد ، درد های غیر عادی در قفسه سینه ، نارسایی های قلبی بسیار شدید و همچنین انسداد سرخرگ آئورت باشد که بیشتر در معرض خطر حملات قلبی قرار دارد ، در زمان آنژیوگرافی ماده حاجب برای مشاهده چگونگی جریان خون در قلب توسط اشعه های ایکس به داخل رگ ها تزریق می شود ، انجام این تست تحت عنوان های آنژیوگرافی و میل زدن قلب هم شناخته می شود .

این آزمایشی برای مشاهده عروق خونی بزرگ قلب مانند شریان کرونری می باشد ، پزشک متخصص با استفاده از یک لوله منعطف و باریک کاتتر را به یکی از عروق های خونی کشاله ران وارد می کند ، در برخی از موارد کاتتر در یکی از عروق های خونی دست فرد بیمار قرار می گیرد و این امکان وجود دارد که به مدت یک یا دو روز بعد از انجام این روش دست و یا کشاله ران شما کبود و یا دردناک باشد ، همچنین برای مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در خانه در چند روز اول بعد از انجام این روش شما می توانید تنها به فعالیت های آسان درون خانه خود بپردازید و از انجام فعالیت های بسیار شدید خودداری فرمایید .

آنژیوگرافی چیست؟فعالیت بعد از آنژیوگرافی

در صورت دریافت دارو های آرام بخش از پزشک متخصص موارد زیر را باید انجام دهید .

  • فرد بیمار باید به مدت 24 ساعت بعد از انجام فعالیت های خود که نیاز به توجه بسیار جزئیات دارد خودداری فرمایید ،از بین رفتن کلی اثرات دارو برای افراد کمی زمان بر می باشد .
  • افراد باید برای حفظ ایمنی خود از رانندگی و یا کار کردن به هر کدام از ماشین آلات های خطرناک جدا خودداری فرمایید .
  • تا  زمان دریافت موافقت پزشک متخصص خود باید از انجام ورزش های بسیار شدید و همچنین بلند کردن ، هل دادن و یا کشیدن اجسام بسیار سنگین جدا خودداری فرمایید ، این مدت می تواند به مدت یک یا 2 روز برای شما طول بکشد ، همچنین باید این نکته را بدانید که فرد می تواند اطراف خانه پیاده روی کند و  فعالیت های سبکی مانند آشپزی را برای خود انجام دهد .
  • در صورتی که کاتتر در نواحی کشاله راه فرد بیمار وارد شده باشد باید در چند روز اول از بالا رفتن از پله ها خودداری فرمایید .
  • همچنین در صورتی که کاتتر در نواحی مچ دست شما وارد شده باشد باید در چند روز اول پس از آنژیوگرافی از خم شدن شدید مچ دست خود خودداری فرمایید ، همچنین در زمان نشستن و یا خارج شدن از صندلی و تخت حتما باید مراقب مچ دست خود باشید .
  • فرد باید به مدت یک الی و یا تا زمان درمان زخم ها از انجام برخی از فعالیت هایی که زخم را به درون آب فرو می برد جدا خودداری فرمایید ، از جمله این فعالیت ها را می توان به رفتن در وان حمام ، استخر و دیگر موارد اشاره کرد .
  • دوش گرفتن و یا شستن دست ها هیچ مشکلی را برای شما به وجود نمی آورد ، تا آن جایی که می توانید یک روز بعد از انجام فعالیت هایی مانند آشپزی ، تایپ کردن ، تمیز کردن و یا رانندگی را از سر بگیرید .
  • برای کاهش تورم در دست ها می توانید در 2 یا 3 روز اول دست های خود را در زمان شب و یا استراحت بالا تر از سطح بدن خود قرار دهید .

رانندگی بعد از آنژیوگرافی

در صورتی مه مبتلا به حمله های قلبی هستید بعد از انجام این تست باید به مدت 4 هفته از رانندگی کردن جدا خودداری فرمایید ، پزشک متخصص زمان مناسب را برای از سرگیری رانندگی را به فرد بیمار حتما اعلام می فرماید ، همچنین دیگر افراد نیز می توانند 1 روز بعد از مرخص شدن خود به خانه از خودرو های دنده اتوماتیک باید استفاده نماید ، همچنین افراد بعد از دو روز می توانید ماشین های غیر اتوماتیک را برانید .

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی

 حتما باید از ناحیه ورود کاتتر خود مراقبت کنید : شما ممکن است که آنژیوگرافی قلب خود را از طریق فمورال که در کشاله ران شما واقع است که همان در عمق ران شما قرار دارد و یا از طریق شریان های رادیال که در بازوی شما فرار دارد انجام گیرد ، زمانی که شما به خانه می روید روی محل ورود کاتتر خود پانسمان و یا پانداژ می باشد ، شما باید برای مراقبت بیشتر از محل زخم یک سری مراقبت های بعد از آنژیوگرافی که در ادامه گفته می شود را رعایت فرمایید .

  • فرد بیمار باید صبح روز بعد انجام آنژیوگرافی ، ممکن است که پانسمان خود را باز نمایید . یکی از آسان ترین روش ها برای انجام این کار در زمان روش گرفتن می باشد شما می توانید پانسمان را بگیرید، آن را کاملا مرطوب کنید و به راحتی بازش کنید.
  • فرد می تواند بعد از باز کردن پانسمان خود ، آن ناحیه را با استفاده از چسب زخم به خوبی بپوشاند. این موضوع کاملا طبیعی است که نواحی ورود کاتتر برای چند روز کبود و یا سیاه شده باشد . همچنین امکان دارد آن نواحی کمی صورتی و متورم شده باشند ، و همچنین ممکن است که برآمدگی بسیار کوچکی در این نواحی برای افراد بیمار ایجاد شود.
  • فرد باید حداقل روزی یک بار محل ورود کاتتر را با آب و صابون به خوبی بشوید. دست خود را با استفاده از یک حول به آب صابون آغشته نمایید ، و به آرامی آن نواحی را بشویید، محل ورود را به هیچ وجه نسایید.
  • به جز در زمان حمام کردن، آن نواحی را تمیز و خشک باید نگه دارید.
  • در محل زخم از کرم ها، لوسیون ها و دیگر روغن استفاده نکنید.
  • به مدت یک هفته بعد از انجام آنژیوگرافی نباید حمام نکنید، سونا مرطوب و جکوزی نروید و در استخر یا دریاچه شنا نکنید.

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی فعالیت های بدنی و ورزش بعد از آنژیوگرافی

قطعا پزشک متخصص به شما می گویند که چه زمانی شما می توانید به فعالیت های قبلی خود برگردید ، به طور کلی نیاز است که در طول دو روز ابتدایی حتما در خانه استراحت نمایید ، شما می توانید این انتظار را داشته باشید که یک روز بعد از انجام فرآیند کمی احساس ضعف و یا خستگی را داشته باشید ، شما باید اطراف خانه خود قدم بزنید و حتما سعی داشته باشید در طول روز حتما استراحت نمایید .

 مراقبت های بعد از آنژیوگرافی از طریق شریان فمورال (کشاله ی ران)

  • در روز های ابتدایی پس از کاتتریزاسیون در زمان اجابت مزاج به هیچ وجه زور نزنید تا از خون ریزی در محل ورود کاتتر پیشگیری کنید.
  • در این روز ها از بلند کردن اجسام بسیار سنگین که بیش از ۵ کیلو هستند و همچنین هل دادن یا کشیدن اجسام سنگین در ۵ تا ۷ روز ابتدایی پس از انجام این تست خودداری فرمایید . .
  • در روز های ابتدایی پس از انجام آنژیوگرافی از شرکت در برخی از  فعالیت های سنگین جدا خودداری کنید. این فعالیت ها شامل ورزش، دویدن، گلف بازی کردن، تنیس بازی کردن و بولینگ می باشند .
  • در برخی از موارد ممکن است که شما مجبور باشید در صورت نیاز  از پله ها بالا بروید، اما بالا رفتن و یا پایین آمد خود باید خیلی آرام تر از حالت معمول خود باشید.
  • در هفته های اول بعد از فرآیند به تدریج می توانید فعالیت خود را بیشتر کنید تا به میزان فعالیت های طبیعی خود برسید.

 مراقبت های بعد از آنژیوگرافی از طریق شریان رادیال (بازو)

  • فرد بیمار باید تا دو روز بعد از انجام آنژیوگرافی در فعالیت های سنگین به هیچ وجه شرکت نکنید. این فعالیت ها شامل ورزش، دویدن، گلف بازی کردن، تنیس بازی کردن و بولینگ هستند.
  • بعد از انجام این تست شما می توانید به تدریج فعالیت خود را بیشتر کنید تا در مدت دو روز به میزان فعالیت های طبیعی خود برسید.

 رانندگی کردن بعد از آنژیوگرافی

در مورد رانندگی بعد از آنژیوگرافی موارد زیر توصیه می شود

  • بعد از آنژیوگرافی: فرد بیمار به هیچ وجه نباید به مدت 3 روز بعد از انجام آنژیوگرافی رانندگی نماید .
  • اگر شما جزو آن دسته افرادی هستید که دچار حملات قلبی شدید شده اید ، رانندگی کردن دوباره شما کاملا بستگی این موضوع دارد که عضلات قلبی شما چقدر خوب خون را پمپ کنند. اگر پمپ کردن خون به دلیل حمله های قلبی وارد شده ضعیف شده باشد، به مدت 4 هفته نباید رانندگی کنید. اگر هیچ گونه آسیب جدی به پمپاژ خون شما وارد نشده باشد، ممکن است که شما بعد از آن هم بتوانید یک هفته بعد رانندگی کنید. پزشک متخصص به شما توصیه های لازم را به شما خواهد گفت.

اگر شما راننده ماشین های سنگین می باشید، ممکن است که در برخی از موارد برای رانندگی نیاز به تایید داشته باشید.

پ

 مصرف دارو های لازم پس از آنژیوگرافی 

  • افراد باید حتما باید قبل از رفتن به خانه دارو هایی خود را نزد پزشک متخصص ببرند و پزشک آن ها را بررسی کند ، از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز دارید دارو هایی که قبلا آن ها را استفاده کرده اید را می توانید ادامه دهید یا خیر ؟
  • اگر جزو افرادی هستید که مبتلا به دیابت هستید ، ممکن است که پزشک شما دارو های شما را برای یک و یا دو روز ابتدایی بعد از انجام آنژیوگرافی تنظیم کند. لطفا از پزشک متخصص خود در مورد هرگونه استفاده خاص از دارو های دیابت خود سوال فرمایید .
  • با توجه به نتیجه تصویر برداری شما، ممکن است که پزشک متخصص دارو های جدیدی برای شما تجویز کند. لطفا از این موضوع اطمینان پیدا کنید که متوجه شده اید چه دارویی را نیاز دارید که  باید بعد از آنژیوگرافی آن را  مصرف کنید و مقدار آن را نیز به خوبی می دانید .

 رانندگی کردن بعد از آنژیوگرافی سفر هوایی برای بیماران آنژیوگرافی

به طور کلی پرواز های طولانی مدت بعد از انجام این تست و یا آنژیوپلاستی به افراد توصیه نمی شود ، اما بسیاری از افراد برای پرواز به هیچ وجه نباید مشکلی را داشته باشند ، به تمامی افراد مسافر این توصیه می شود که در مورد شرایط فردی خود با پزشک خود صحبت نمایید .

توصیه های کلی برای سفر بدون خطر با هواپیما به شرح زیر است:

  •  پس از انجام آنژیوگرافی و  یا آنژیوپلاستی معمول، ممکن است که بعد از گذشت دو روز بتوانید پرواز کنید.
  •  بعد از حمله قلبی بدون عارضه، ممکن است ۳ تا ۱۰ روز بعد بتوانید پرواز کنید.
  •  بعد از حمله قلبی جدی تر یا عارضه دار، پروازتان را ۴ الی ۶ هفته به تعویض بیاندازید.

 مصرف مایعات

افراد برای دفع کنتراست و یا همان ماده حاجب حتما باید روزی 8 تا 10 لیوان مایعات شفاف بنوشند .

 بازگشت به کار بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

به طور کلی بازگشت به کار خود کاملا بستگی به شغل شما دارد ، ممکن است که شما سه روز بعد از انجام این تست بتوانید به شغل خود بازگردید و همچنین ممکن است شما بعد از یک هفته آنژیوپلاستی کاملا ساده شما به شغل خود برگردید ، اگر شما دچار حمله های قلبی شده باشد به احتمال زیاد نیاز دارید که تا 4 الی 6 هفته هیچ کاری نکنید .

برای شما این موضوع بسیار مهم است که به شیوه زندگی سالم خود برای قلب روی بیاورید ، تیم های مراقبتی شما می توانند برای رسیدن به اهداف شما به فرد بیمار کمک بسیاری کند ، اما این موضوع کاملا به خود شما بستگی دارد که دارو های خود را دقیق طبق دستور پزشک متخصص مصرف نمایید ، تغییرات لازم را در رژیم غذایی خود اعمال کنید ، سیگار را حتما ترک نمایید و به صورت کاملا منظم ورزش را انجام دهید ، در ویزیت های پیگیرانه شرکت کنید و یک عضو فعال در تیم درمانی باشید.

اگر دچار درد قفسه سینه شدیم چه کنیم ؟

این نکته بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که درد در قفسه سینه همیشه مربوط به قلب شما نمی باشد ، اما به طور کلی هر علامتی از ناراحتی در قفسه سینه شما باید کاملا جدی گرفته شود و باید اقدامات زیر را انجام دهید :

  • فرد باید کاری که انجام می دهد را کاملا متوقف کند، حتما باید استراحت کنید و سعی کنید آرام خود را حفظ کنید
  • اگر اسپری گلیسیرین تری نیترات (GTN) را همراه خود دارید، دو پاف زیر زبانتان بزنید و ۵ دقیقه صبر کنید . در صورت نیاز سه بار این کار را تکرار کنید (درکل ۶ پاف در ۱۵ دقیقه).

با این وجود اگر درد به طور کامل از بین نرفت و یا اگر همچنان تپش قلب و یا احساس کسالت دارید ، تنگی نفس و یا سرگیجه دارید حتما با اورژانس تماس حاصل فرمایید .

اگر دچار درد قفسه سینه شدیم چه کنیم ؟چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟

در صورت بروز علائم گفته شده در مقاله زیر شما حتما باید به اورژانس نزدیک ترین بیمارستان مراجعه کنید .

  • مشاهده ضربان قلب در نواحی برآمدگی مچ دست شما که در این موارد برآمدگی باید با استفاده از یک بانداژ آزاد و پوشانده شود و حتما باید به اورژانس مراجعه فرمایید ، این ضربان قلب می تواند بیانگر وجود مشکل در دیواره های شریان باشد .
  • خونریزی از محل ورود کاتتر: شما باید این نواحی را محکم فشار دهید و حتما به اورژانس نزدیک ترین بیمارستان مراجعه فرمایید .
  • بروز موارد زیر در دست یا بازو: درد شدید ، سردی یا آبی رنگ شدن اندام ، بی حسی

در صورتی که نیاز باشد شما باید به مراقبت های اورژانسی فورا با 115 تماس حاصل فرمایید ، برای مثال شما باید در صورت بروز موارد زیر  با اورژانس تماس حاصل فرمایید :

  • غش کردن یا بیهوشی
  • تنگی شدید نفس
  • تنگی نفس، درد ناگهانی قفسه سینه یا بالا آوردن خون

بروز علائم یک حمله قلبی:

  • تعریق بسیار زیاد
  • تنگی تنفس
  • استفراغ و حالت تهوع
  • درد، فشار یا احساس عجیب در قفسه سینه
  • درد، فشار یا احساس عجیب در کمر، گردن، فک، بالای شکم و یک یا هر دوی شانه ها (یا بازو ها)
  • احساس سبکی در سر یا ضعف ناگهانی

کلام آخر 

از این که ما را تا آخر مقاله مراقبت های بعد از آنژیوگرافی همراهی کردید از شما سپاس گزاریم همچنین اگر نظر و یا پیشنهادی در این زمینه ممنون می شویم که با ما نیز در میان بگذارید .

نوشتهٔ پیشین
علائم بیماری های قلبی عروقی
نوشتهٔ بعدی
تفاوت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

13 − نه =

فهرست