آنژیوگرافی چیست ؟ یکی از راه های تشخیص بیماری های قلبی عروقی آنژیوگرافی می باشد ، پس باید گفت که آنژیوگرافی یک راه درمان برای افراد بیمار نمی باشد ، به طور کلی آنژیوگرافی روندی است که در آن از پرتو های ایکس برای تصویر برداری و همچنین معاینه رگ های خونی قلب مورد استفاده قرار می گیرد ، با استفاده از این روش پزشک متخصص می تواند متوجه شود که آیا چیزی جریان خون شما را مسدود کرده است یا خیر ؟ این روش بخشی از اقداماتی می باشد که به عنوان کاتترازیسیون قلب شناخته شده است و خطر بروز برخی از بیماری های قلبی و عروقی را نشان می دهد ، در آنژیوگرافی تعداد عروق کرونر قلب فرد که مسدود شده است و همچنین محل و میزان انسداد را به خوبی مشخص می کند .
به طور کلی یکی از بهترین ، موثر ترین و اصلی ترین راه برای کشف برخی از مشکلات شریان های قلبی استفاده از آنژیوگرافی می باشد ، در این روش به وسیله یک لوله نازک و کاملا قابل انعطاف که کاتتر نام دارد یک ماه رنگی تزریق می شود و شریان های مسدود شده با استفاده از یک بالون کوچک به خوبی باز می شود ، در ادامه مقاله آنژیوگرافی چیست ؟ قصد داریم شما را با آنژیو و عملکرد آن آشنا کنیم ممنون می شویم که ما را تا آخر این مقاله همراهی کنید .
آنژیوگرافی چیست؟
این روش همان تصویر برداری اشعه ایکس از عروق خونی می باشد که با استفاده از مواد کنتراست تزریق شده به جریان خون با استفاده از یک لوله پلاستیکی بسیار نازک که همان کاتتر نام دارد مستقر در رگ های خونی فرد قرار می گیرد ، این تصاویر گرفته شده را همان آنژیوگرافی گفته می شود ، آنژیوگرافی اطلاعاتی را در مورد اختلالات رگ های خونی مانند انسداد ، تنگ شدن ، گسترش غیر طبیعی خونریزی و التهاب را فراهم می کند که با استفاده از ماده کنتراست مایع ورید برای ایجاد رگ های خونی در پرتو اشعه ایکس کاملا قابل مشاهده می باشد .
این تست برای مطالعه دقیق شریان و یا رگ های باریک ، مسدود شده ، ناقص و یا بزرگ در تمامی نقاط بدن از جمله قلب ، مغز ، پهلو و شکم و پاها مورد استفاده پزشکان متخصص قرار می گیرد ، این نکته را باید بدانید که این روش تنها یک راه تشخیص برای افراد است نه یک روش درمانی !
آنژیوگرافی چگونه انجام می شود؟
به طور کلی در این روش از یک لوله که کاتتر نام دارد مورد استفاده قرار می گیرد ، این لوله ها از طریق شریان های کشاله ران و یا شریان های دست وارد بدن افراد می شود ، دلیل انتخاب این محل ها وجود یک سری سرخرگ های اصلی در مچ دست افراد و کشاله ران می باشد ، پزشک متخصص بعد از به وجود آوردن برش های کوچک در یکی از این قسمت ها کاتتر ها را وارد بدن فرد می کند . کاتتر به طور کامل وارد شریان می شود و به سمت قلب مغز و یا هر قسمت دیگری که نیاز باشد هدایت می کند .
بعد از آن ماده حاجب و یا همان کنتراست را از طریق کاتتر وارد رگ ها می کند ، ماده حاجب کمک می کند که رگ ها در اشعه ایکس بسیار واضح تر دیده شود ، پزشک متخصص با توجه به نتیجه آنژیوگرافی قلب تشخیص می دهد که فرد چه بیماری و یا چه مشکل قلبی دارد ، در محل گرفتگی بالن شروع به باز و بسته شدن می کند که با انجام این کار چربی های موجود در رگ ها فشرده می شوند و مسیر عبور خون به خوبی باز می شود ، در برخی از مواقع امکان انسداد رگ ها بسیار وجود دارد که در این صورت پزشک برای باز کردن رگ از استنت ها استفاده می کنند .
استنت ها قطعه های توری مانند و بسیار ظریفی هستند که با استفاده از کاتتر ها در رگ های فرد بیمار قرار می گیرد ، بعد از آن مسیر رگ با استفاده از بالن ها باز می شود و استنت ها در رگ قرار می گیرد ، این قطعه خمیده شکل دیواره رگ را به خوبی نگه می دارد و اجازه نمی دهد انسداد به وجود بیاید .در مواردی که پزشک متخصص تشخیص دهد بیماری از طریق آنژیوگرافی درمان نمی شود و عمل جراحی باز برای فرد بیمار تجویز می شود . ممنون که ما را تا اینجای مقاله آنژیوگرافی چیست ؟ همراهی می کنید در ادامه نیز با ما همراه باشید .
دلیل نیاز به آنژیوگرافی چیست ؟
همان طور که گفته شده یکی از موثر ترین ، قطعی ترین و بهترین روش های تشخیص در بیماری های عروق خونی قطعا آنژیوگرافی می باشد که پزشک متخصص برای موارد زیر برای افراد آنژیوگرافی را حتما توصیه می کند .
- برای درمان یک رگ خونی
- پیدا کردن محل خونریزی
- پیدا کردن و همچنین از بین بردن لخته های خونی در رگ های خونی و همچنین بازگرداندن جریان خون در افراد
- تعیین شدت و انسداد و محل رگ های خونی افراد که باعث ایجاد یک سری علائم بیماری در افراد بیمار شده است .
- گرفتن نمونه خون از یک سری مناطق خاص برای کمک بیشتر به تشخیص وضعیت فعلی افراد
- درمان انواع خاصی از تومور ها و یا مسدود کردن عرضه خون با استفاده از آنژیوگرافی
- ساخت یک نقشه مناسب از رگ های های خونی قبل از انجام عمل
آمادگی های قبل از انجام آنژيوگرافی
در ادامه مقاله آنژیوگرافی چیست ؟ قصد داریم شما را با اقدامات قبل از انجام این روش آشنا کنیم ممنون می شویم که با ما همراه باشید.
- به مدت 6 الی 8 ساعت قبل از انجام این روش فرد بیمار باید ناشتا باشد
- بررسی کامل وضعیت حساسیت فرد بیمار به برخی از دارو ها ، مواد غذایی ( غذا های دریایی : ماهی و حساسیت به مواد های ید دار )
- در مورد دارو های مصرفی فرد بیمار : شما می تواند دارو های مصرفی خود را دقیق طبق نظر پزشک جراح خود ادامه دهید، فرد باید صبح روز آنژیوگرافی دارو هایی مثل انسولین ، گلی بن کلامید ، هپارین و متفورمین را حتما باید قطع کنید ، وارفارین هم با توجه به جواب آزمایش PT و طبق دستور پزشک جراح از چند قبل حتما آن را قطع کنید .
- حضور یک نفر همراه با فرد بیمار حتما لازم می باشد
- اکوکاردیوگرافی و نوار قلب را حتما باید از قبل گرفته باشید .
- حتما دفترچه بیمه خود را به همراه داشته باشید .
- چک کردن فشار خون ، اگر به فشار خون و یا دیابت مبتلا هستید حتما باید با پزشک متخصص خود این موضوع را در میان بگذارید .
در طول تست چه اتفاقی برای افراد می افتد ؟
فرد بیمار باید قبل از انجام این روش یک آرام بخش برای کمک بیشتر به آرامش حتما به شما بدهد ، شما در طول انجام این روش بیدار خواهید بود ، پزشک شما یک منطقه از بدن شما را در در ناحیه کشاله ران و یا بازو ها با استفاده از بی حسی تمیز و ماتتر را وارد بدن شما می کند ، ممکن است که شما احساس فشار داشته باشید ، با استفاده از یک لوله نازک که کاتتر نام دارد به یک شریان در قلب شما هدایت می شود ، پزشک متخصص شما کل پروسه را بر روی یک صفحه به خوبی نظارت خواهد کرد ، بسیار بعید است که شما لوله را از طریق رگ های خونی احساس کنید .
اقدامات لازم بعد از آنژیوگرافی
در ادامه قصد داریم شما را با اقدامات لازم بعد از آنژیوگرافی آشنا کنیم با ما همراه باشید .
- در زمان شروع این تست و بعد از تزریق ماده حاجب به بدن شما ممکن است که احساس سستی و یا سوزش کنید .
- بعد از خروج لوله های انعطاف پذیر ، خونریزی موضع با فشار دست پرستار حداقل به مدت زمان 5 الی 10 دقیقه تا هموستار کامل کنترل شده و بعد از آن کیسه شن روی موضع مورد نظر گذاشته می شود .
- اگر ماتتر در کشاله ران فرد بیمار قرار بگیرد ممکن است که از او خواسته شود که به مدت چند ساعت بعد از آزمایش برای جلوگیری از خونریزی به پشت خود قرار بگیرید که می تواند موجب ناراحتی خفیفی در شما شود .
- فرد بیمار باید به مدت 4 ساعت بر روی تخت به صورت کاملا طاق باز دراز بکشد ، نبض ، فشار خون و نبض پشت و روی پا به خوبی کنترل می شود .
- در صورت عدم بروز مشکل فرد بیمار باید بعد از گذشت 4 ساعت از تخت پایین بیاید .
- در طی گذشت این مدت زمان جواب آنژیوگرافی شما نیز آماده می شود و در مورد بستری ماندن و یا ترخیص فرد بیمار طبق نظر پزشک متخصص مربوطه تصمیم گیری می شود .
- یکی دیگر از مهم ترین اقدامات بعد از آنژیوگرافی می توان به رژیم غذایی فرد بیمار اشاره کرد که در صورت میزان تحمل فرد بیمار می توان رژیم غذایی مایعات را شروع کند و از عصر رژیم معمولی خود را شروع کند .
تا اینجای مقاله آنژیوگرافی چیست ؟ شما با مراقبت های بعد از آنژیوگرافی آشنا شده اید .
اقدامات مهم بعد از انجام آنژیوگرافی و ترخیص بیمار از بیمارستان:
- فرد بیمار به مدت دو روز بعد از ترخیص از خم و راست شدن و یا بلند کردن اجسام بسیار سنگین جدا باید خودداری فرماید و از دراز و نشست ناگهانی نیز بپرهیزد .
- عصر روز ترخیص شما از بیمارستان می توانید به حمام بروید .
- در صورتی که شما هر گونه کبودی تا زانو و یا برجستگی تا نواحی محل آنژیوگرافی خود مشاهده نمودید حتما با پزشک متخصص خود این موضوع را در میان بگذارید .
- حتما باید میوه و سبزیجات تازه بخورید تا از بیوست در امان باشید .
- مصرف برخی از دارو ها را طبق دستور پزشک متخصص خود ادامه دهید و از کم و زیاد شدن یا حتی قطع آن ها جدا بپرهیزید ، شما باید رژیم غذایی خود را با محدودیت نمک و یا چربی رعایت فرمایید .
- به هیچ وجه نباید سیگار بکشید.
- حتما باید از فعالیت های ورزشی و سنگین بپرهیزید .
- از قرار گرفتن در محیط های بسیار گرم و یا سرد حتما بپرهیزد .
- از محیط های استرس زا حتما دوری نمایید .
- قهوه و کافئین را به هیچ وجه میل نکنید.
- نوشیدن مقدار زیادی آب بعد از تست برای کمک به کلیه ها و دفع ماده حاجب مفید خواهد بود.
عوارض آنژيوگرافي
در ادامه مقاله آنژیوگرافی چیست ؟ قصد داریم شما را با عوارض انجام این روش آشنا کنیم با ما همراه باشید .
- جمع شدن خون در این روش که در بسیاری از موارد با مراقبت های پزشکی و استراحت این مشکل بهبود می یابد .
- احساس گرمی و یا گر گرفتگی در زمان تزریق ماده حاجب که بعد از تزریق به خوبی برطرف خواهد شد .
- احساس کمی درد در کشاله ران که ممکن است به مدت دو الی سه هفته برای افراد طول بکشد .
- درد در نواحی قفسه سینه که خود به خود برطرف خواهد شد .
- کبودی و یا خونریزی
- آسیب رساندن به عروق و یا رگ ها
- لخته شدن خون
- بروز برخی از عوارض بسیار نادر مانند حمله های قلبی و یا نیاز به انجام عمل جراحی بای پس و پارگی عروق
- فشار خون پایین
- بروز برخی از حساسیت به ماده حاجب که شامل : افت فشار خون ، حساسیت های پوستی ، مشکلات تنفسی و همچنین هوشیاری که با دارو های ضد حساسیت کاملا کنترل می شود ، عفونت در محل ورود لوله انعطاف پذیر از عوارض نا شایع می باشد که با تجویز آنتی بیوتیک ها کاملا برطرف می شوند .
- در صورت داشتن درد شدید در قفسه سینه و یا محل آنژیوگرافی و یا گرفتگی صدا و یا بثورات جلدی می توانید به نزدیک ترین اورژانس قلب مراجعه فرمایید .
نتیجه آنژیوگرافی
این روش می تواند به پزشک متخصص نشان بدهد که فرد چه مشکلی را دارد و شدت آن برای فرد در چه حدی می باشد ، آنژیوگرام موارد زیر را مشخص میکند:
- در این روش می توان دید که چه تعداد از سرخرگ های قلبی شما توسط پلاک های چربی مسدود و یا تنگ شده است (تصلب شرایین)
- در این تست نشان می دهد که چه چیز هایی در محل انسداد رگ های خونی شما وجود دارد .
- چه میزان از جریان خون شما در رگ های خونی مسدود شده است .
- نتیجه عمل جراحی کنارگذر سرخرگ های تاجی
- جریان خون به رگ های خونی و قلب
اطلاع داشتن از این موارد می تواند به پزشک متخصص شما کمک بسیاری کند تا بهترین درمان را برای شما انتخاب کند ، همچنین نتیجه حاصل از این روش اطلاعات مفیدی را در مورد شدت بیماری به پزشک جراح شما می دهد ، همچنین بر اساس نتیجه حاصل ممکن است که پزشک جراح شما تصمیم بگیرد که مثلا آنژیوپلاستی و یا استنت گذاری را برای از بین بردن انسداد رگ ها انجام می شود ، همچنین هم ممکن است آنژیوپلاستی در طول انجام آنژیوگرافی برای افراد صورت بگیرد تا انجام مراحل تکراری در آینده برای افراد کاملا جلوگیری شود .
در چه مواردی باید با پزشک تماس بگیرید؟
فرد بیمار باید در صورت بروز موارد زیر با پزشک متخصص خود تماس حاصل فرماید .
- خونریزی، کوفتگی یا برآمدگی تازه در محل ایجاد برش
- بیشتر شدن درد و ناراحتی در محل ایجاد برش
- بروز برخی از علائم عفونت مانند قرمزی، تخلیه ی ترشحات و تب
- تغییر دما یا رنگ بازو یا پایی که برای عمل استفاده شده است
- ضعف یا بیحسی در پا یا بازویی که برش داده شده است
- بیشتر شدن درد در قفسه ی سینه فرد بیمار و یا تنگی نفس
اگر فرد بیمار در محل وارد کردن کاتتر همچنان خونریزی داشته باشد و با فشار خونریزی بند نمی آید باید به پزشک مورد نظر مراجعه فرمایید ، اگر محل وارد کردن کاتتر کم کم شروع به ورم کرد باید به پزشک خود مراجعه فرمایید.
در طول آنژیوگرافی
برای انجام این آزمایش باید حتما به پشت و بر روی میز پرتو ایکس بخوابید ، از آنجایی که امکان کج شدن میز شما در طول انجام این فرآیند وجود دارد ممکن است که دور سینه و پاهای شما را با چیزی به تخت ببندند و بعد از آن دوربین پرتو ایکس را در اطراف سر و سینه شما بچرخانند تا از زوایای مختلفی از شما عکس گرفته شود .
کلام آخر
از این که ما را تا آخر مقاله آنژیوگرافی چیست ؟ همراهی کردید از شما سپاس گزاریم ، همچنین اگر نظر و یا پیشنهادی در این زمینه دارید ممنون می شویم که با ما نیز در میان بگذارید .